15
February
2019

Δείτε γιατί δεν πρέπει να «αντιγράψετε» τη δίαιτα κάποιου άλλου

Πολλές φορές, η επιτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους ενός ατόμου από το οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον, μας βάζει σε «πειρασμό» να δοκιμάσουμε τη δίαιτα που ακολούθησε, προκειμένου να πετύχουμε ανάλογα αποτελέσματα.

Γιατί, όμως δεν είναι καλό να εφαρμόζουμε την εν λόγω πρακτική; Πόσο «κατάλληλη» και αποτελεσματική μπορεί να είναι μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για κάποιο άλλο άτομο;

Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως η εξατομίκευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ενός προγράμματος απώλειας βάρους, τόσο όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο του διαιτολογίου, όσο και στο πόσο κοντά αυτό βρίσκεται στις συνήθειες και τις προτιμήσεις του ατόμου. Με άλλα λόγια, οι θερμίδες που θα πρέπει κανείς να προσλαμβάνει προκειμένου να δημιουργήσει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και να χάσει βάρος, εξαρτώνται από τα σωματικά του χαρακτηριστικά, το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Από την άλλη, ένα διαιτολόγιο που απέχει πολύ από τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις δεν είναι εύκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι πιθανό να δυσκολέψει το άτομο ένα δεν είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και το καθημερινό του πρόγραμμα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διατροφικές ανάγκες συχνά επηρεάζονται από την κατάσταση υγείας και πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς, τα οποία συχνά «απαιτούν» ειδικούς διατροφικούς χειρισμούς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Comments are closed.