21
January
2019

Νέα χρονιά, νέοι διατροφικοί στόχοι

Το ξεκίνημα ενός νέου έτους είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να θέσουμε νέους στόχους. Η απώλεια βάρους περιλαμβάνεται σχεδόν πάντα στη «λίστα» με τους στόχους για τη νέα χρονιά.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η προσπάθεια γίνεται με λάθος τρόπο, με τους περισσότερους να επιλέγουν δίαιτες «αποτοξίνωσης» ή στερητικά διατροφικά πρότυπα για να ξεφορτωθούν γρήγορα τα περιττά κιλά των γιορτών.

Φέτος, λοιπόν, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε τη …διαφορά, θέτοντας μικρούς και εφικτούς στόχους για τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών, που όχι μόνο θα συμβάλλουν στη ρύθμιση του βάρους σας, αλλά και στη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας σας. Παρακάτω θα δείτε 5 προτάσεις για αλλαγές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στις καθημερινές σας συνήθειες μέσα στο 2019:

Πρωινό: Καθιερώστε την κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού καθημερινά. Έτσι, θα μπορέσετε να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της μέρας, αποφεύγοντας το «τσιμπολόγημα» και την υπερκατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα. Ιδανικά, ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος, μία μερίδα προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης κι ένα φρούτο.

Υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα: Επιλέξτε φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς για τα ενδιάμεσα γεύματά σας και αποφύγετε «ανθυγιεινές» επιλογές όπως μπισκότα, κέικ, σφολιάτες, έτοιμα αρτοσκευάσματα, γλυκά ή αλμυρά σνακ.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Φροντίστε ώστε κάθε γεύμα και σνακ να περιλαμβάνει μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προσφέρετε στον οργανισμό σας πολύτιμα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά παράλληλα θα χορτάσετε πιο εύκολα, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη ενέργειας.

Προσοχή στα ροφήματα: Επιλέξτε το νερό ως κύριο ρόφημα και περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοποτών και χυμών με προσθήκη ζάχαρης, ώστε να μειώσετε το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Επιπλέον, φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, καθώς το αίσθημα δίψας μπορεί συχνά να «μεταφραστεί» ως πείνα.

Κίνηση – άσκηση: Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας επιλέγοντας κάτι που σας ευχαριστεί, είτε αυτό είναι ένας γρήγορος περίπατος ή κάποιο άθλημα. Ακόμη, επιλέξτε δραστήριους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο για κοντινές αποστάσεις, ώστε να αυξήσετε τη συνολική ενεργειακή σας δαπάνη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Comments are closed.